Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Dávkování: Ivermectin - Fenbendazol - Mebendazol

Věda mírného pokroku v rámci zákona proti bastlířům

Společenské dění u nás i ve světě.
Odpovědět
Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zas ta práce a zas ta energie..

Příspěvek od Ilem »

Dvell píše:Jen doplním abyste všichni pochopili na co směřoval můj dotaz.
Energie a práce je v klasické fyzice totéž.. mám těleso letí vesmírem (to už sem tu taky někde počítal) a na to abych ho zastavil potřebuju práci "shodou okolností" přesně tolik práce/energie kolik má to těleso nyní.. jestli má energii 1J pak musím použít energii 1J na to abych jej zastavil (vykonám práci 1J) jde opravadu jen o to jak tomu chcete říkat.

Jakékoliv palivo je zpravidla hmota, která má v sobě nějakým způsobem vázanou energii/práci.

Kyvadlo ve vakuu opravdu nebude zrychlovat. O tom hovoří právě ZZE pokud zanedbáme tření v závěsu a tření vzduchu pak se kyvadlo bude kývat "věčně" nebo spíš než se někomu zalíbí a šlohne ti ho.

S pozdravem

Dvell
To snad ne?
Práce a energie v klasické fyzice neí totéž, ačkoli má stejnou jednotku. Nejednoduššeji se to dá říct tak, že práce je míra přeměny energie. Nebo z druhé strany - energie je schopnost konat práci.
Když to napíšu jinak, Při přeměně energie (přesně podle ZZE) se vykoná přesně tolik práce, kolik energie je přeměněno. Nádrž benzínu v autě má energii, ale práci nekoná, dokud ten benzín nezapálíš. Stejně tak jablko na stromě má potenciální energii, ale práci nekoná, dokud neuzraje a nespadne.
Ještě jinak. Energie bez práce existovat může. Práce bez energie nikoli. Už chápeš, že práce a energie není totéž? Jsme ve fyzice, ne v zaměstnání, tam to může někdy být naopak.

"Dum spiro spero"
Ciceron
Dvell
Zasloužilý člen

Příspěvek od Dvell »

Nevím chtělo by to názor fundovaného, jak to vidím já je uplně jedno jestli řeknu energie nebo práce protože všechny výpočty jsou stejné.
alespoň v těchto elementárních příkladech.
Asi ano asi máš pravdu ale mam stále pocit že je naprosto zbytečné do nějak důsledně rozlišovat.
Zvednu těleso kolik práce na to potřebuju tolik energie jsem tělesu dodal.. kolik energie dodali moje svali tolik energie má nyní těleso. Nevím opravdu v tom nějaký zásadní rozdíl nevidím.
Já tedy při svojich úvahách s prací moc neřeším,a zákony zachování vyznávám všechny.

S snad jedině že práce je energie při tom samotném procesu přeměny, ale jinak máš pravdu tvá definice je přesná.
Ale práce je zas je energie kterou se nám, když už si uvedl ten benzín, povedlo v motoru převést na výkon.. zbytek označujeme jako tepelnou energii. ztráty

S pozdravem

Dvell

"Dneska už nikdo nechodí s písničkou do boje a nezpívá když umírá, ptám se Vás čím to je? Možná že sme se konečně sami sebe zeptali, při tom šílenství, v té bolesti, proč vůbec sme kdy zpívali..."
Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

Čistě fyzikálně - i ztráty jsou práce.

"Dum spiro spero"
Ciceron
Jim68
Zasloužilý člen
Dal: 1 poděkování
Dostal: 26 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Prosím o rozdělení vlákna

Příspěvek od Jim68 »

StepanPepan píše:Tak mě překvapilo, že moje vlákno tak náhle narostlo, zvědavě a s očekáváním jsem se šel podívat, co je tu zajímavého...

A ono NIC! Buky z něj udělal další část seriálu "Buky nechápe základy a nehodná s tím nic dělat, protože ho tyhle diskuze baví"

Prosím moderátora, aby z mého vlákna odříznul všechny příspěvky počínaje (čt 03 červen 2010 8:23) protože jsou off topic a vyrobil z nich jiné vlákno, ať se vyjádří Buky, jak ho chce pojmenovat, třeba "Bukyho fyzikálne dobrodružstva, diel 17" nebo něco takového...

Díky.
Buď v klidu. Buky zde zastupuje pavědce v ryzí podobě, vše je pro něj nové a šokující, neznámé a tajemné. Trocha problémů s matematikou a rovnicemi k tomu patří. Názvu vlákna a jeho zaměření to plně odpovídá.... :D ;) :roll:

Jim68
Be happy!
lajos
Zasloužilý člen
Dal: 471 poděkování
Dostal: 212 poděkování

Jim68

Příspěvek od lajos »

Máš bod, jsem rád když mně někdo zastoupí a nemusím vopruzovat osobně
Rivale-prosím tě, to byla jen podpora, jsem pořád klidný

Iv
Zasloužilý člen
Dostal: 8 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Hatlík+Stepan Pepan

Příspěvek od Iv »

Mimo téma (offtopic)
Tak čtu Hatlíka a objevil se tady náš známý ŠtepanPepan. Nedalo mne to a reaguji.
Chlapci, nikdo Vám to nevnucuje a ani Vám nebude oponovat, vždyť Vaše tech. znalosti jsou ověřeny fyzikou a zkušenostmi jen z úzkého spektra,většinou potvrzeného klubem Sysifos, jako znalce nám známého Vesmíru. Nevěříte, tak nedělejte a hotovo, není co řešit.V opačném případě zacláníte a svoje rozumy přednášejte na katedře fyziky, tam Vám budou tleskat zmasírované mozečky, ale tady tleskání nebude, jste na špatné adrese, se Vám vůbec divím a nebo je v tom záměr????. Něco na toto téma napsal Pan (velké P) Tesla, pokud vědecká garnitura přijme i duchovní a esoterické znalosti, poskočí o 200 let vpřed, než co dnes předvádí lišejníkoví Pavědci. Jaký je rozdíl mezi bohatým a chudým? Myslíte že svým přičiněním ( při vhodných podmínkách 5-10%), svou rádoby dřinou, nebo chytrostí, která je zatím dovolena a musí mít aspekt "štěstí" ? Ach, jak přízemní názor, ale "moderní" ! Dejte mi přesný den narození a čas i místo a řeknu Vám kdy a jak umřete, sranda že, ale ono to funguje a lékařskou péči můžete mít jak ten "vyvolený" ani milion Vám nepomůže, prostě Vám fajky ztuhnou, divný že ? Software je prostě u konce a pokud jste propadli začnete znovu a ještě s horší startovní páskou, třeba jako bezdomovci, aby se Vám ponižování vrátilo v plné parádě !!!! Čágo belo!
Naposledy upravil(a) Iv dne stř 08 zář 2010 0:06, celkem upraveno 2 x.

Svůj šírák odhazuji vdál a letím zpět ke hvězdám. (Cyrano)
jarda ovčák
Zasloužilý člen
Dal: 9 poděkování
Dostal: 99 poděkování

no ne...

Příspěvek od jarda ovčák »

Mimo téma (offtopic)
Jsem první zájemce... Potřebuju nutně vědět, do kterejch kadlátek vydržím.... Že bych už teda nezasel, prodal kravku a tak.....To mne opravdu zajímá.... Kdy si mě ten rohatej zavolá k sobě a řekne: járo, ty vole.......

Iv
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Re: no ne...

Příspěvek od Iv »

Mimo téma (offtopic)
jarda ovčák píše:Jsem první zájemce... Potřebuju nutně vědět, do kterejch kadlátek vydržím.... Že bych už teda nezasel, prodal kravku a tak.....To mne opravdu zajímá.... Kdy si mě ten rohatej zavolá k sobě a řekne: járo, ty vole.......
Milý Jardo,
minulý týden jsem se pohyboval kolem tvého působiště (samá louka, požraná ovečkami a obilí posekané, ani kruhy se tam dělat nedaly) a necítím, že by jsi byl můj nepřítel, jen strach a obrana od okolních vlivů a snaha se chytnout něčeho jistého...hm, protože takové Jobovky sděluji jen těm "vyvoleným" co si nezaslouží tady ani korunu jako almužnu, ale pokud ...... SZ. Lepší je to nevědět, ale problém to pro mne není...... Různé pavědecké bláboly okrášlené naší češtinou, neberu, jseš a nejseš, svět půjde stejně svým směrem i bez Tebe, jen záleží, co za smrad tady necháš, jen blábolový dort( který je moc chutný pro jazyk a teď) a nebo poučení i pro ostatní ? !!!! Napsals: járo, ty vole.......

Svůj šírák odhazuji vdál a letím zpět ke hvězdám. (Cyrano)
1220
Zasloužilý člen
Dal: 1 poděkování
Dostal: 20 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Správné pojmenování od Iva

Příspěvek od 1220 »

Mimo téma (offtopic)
Blíží se ten datum, kdy zoodpovědnost bude rozhodující,
Vlastně vždycky byla, ale následek mnozí neviděli,nebo viděli, a na souvislosti zapomněli.
Změna je v tom, že bude víc těch těch kteří to poznají.
ŽE BUDE HODNĚ OPIC JE TAKY JISTÝ, však jsou i vzdálenější příbuzní ............ :cry:
Svobodná vůle je úžasná věc, až do sraček, nebo k hvězdám, račte si vybrat pánové. :idea: Po ovocích poznáte je ...aha......

K.

poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Re: ?

Příspěvek od poota »

hatlík píše:
martin11 píše:Chtěl jsem ti naznačit, že energie v magnetech je, :idea: jen nevíme kde.
Je jí tam skoro stejně, jako v tělese ze stejného materiálu, které není zmagnetováno.
Ten nepatrný rozdíl je energie vložená do polarizace.
Jestli někdo neví, pak možná ty.
To je právě to podivné.
Při magnetování magnetu se použije na krátkou dobu silné elektromagnetické pole, které má určitou hodnotu a spotřebuje se na něj určitý, přesně změřitelný výkon. Takže se dá i přesně spočítat práce, vynaložená na zmagnetování a dá se to vyjádřit třeba ve Watthodinách.
Vzniklý magnet, jak moudře pravíš, se od původního materiálu liší jen "nepatrně větším obsahem energie", který jsme právě přesně definovali. Osobně bych to nepojmenovával přímo vloženou energií, ale budiž tak, jak jsi řekl.
Odebráním stejného množství "energie" z magnetu by tedy měl vzniknout původní materiál. Jenže tak jednoduché to vůbec není.
Dejme tomu, že magnet budeme zahřívat, tedy dodávat mu další energii, tentokrát tepelnou. Při dosažení určité teploty se nám magnetizmus ztratí, a to bez vrácení uložené "magnetické" energie. Tepelná energie v materiálu zůstává a můžeme ji opět odebrat.
Taky můžeme dotyčný magnet chemicky rozpustit, třeba v kyselině. Ta "energie" jaksi zmizí. Ověřovalo se to mnoha pokusy - a "energie" nikde - žádný rozdíl v chemikáliích, žádný rozdíl v teplotě, prostě magnet se choval naprosto stejně, jako "nemagnet".
Takže z tohoto hlediska to vůbec nevypadá jako prosté uložení nějaké "magnetické energie" do daného materiálu. Chová se to podle jiných pravidel.
Další podivnost - zmagnetovaný materiál v generátoru indukuje proud, ale jeho magnetizmus se nespotřebovává tak rychle, jak by se měl spotřebovávat, kdyby šlo jenom o jeho zpětné odebírání. A když nahradíme magnet nezmagnetovaným materiálem, proud se "vyrábět" nebude.
Mám dojem, že je zcela zcestné dívat se na magnet jako na kus materiálu, do kterého jsme si "uložili" nějakou energii. Použili jsme energii na to, abychom změnili jeho fyzikální vlastnosti, dodali mu schopnost, kterou dříve neměl.
To, že tato schopnost nemusí být trvalá, že může slábnout a nebo se za dodání nějaké další energie může zrušit, ještě neznamená, že jsme si tu magnetizační energii nebo práci "vzali zpátky".
Když na zmagnetování spotřebuji třeba 500 Watthodin, tak to neznamená, že mi ten magnet rozsvítí 5ti Wattovou žárovku na 100 hodin a pak z něj bude zase jenom kus nemagnetického kovu. Na tu elektřinu se totiž nemění magnetizmus, ale energie, kterou ten generátor roztáčím a ten magnetizmus způsobuje právě jenom to, že točící se kotva není cívkám na statoru dokonale lhostejná.
Takže pokud Ti to vyhovuje, klidně si věř, že do magnetů si pouze dočasně "uskladňujeme" energii, a třeba si je považuj za nepovedené pružiny - ale rozhodně se pak nediv, že na nic nového nepřijdeš. Ono se totiž už z principu nedá přijít na nic nového, když používáš jenom znalosti, které jsou v učebnicích. Po každém novém objevu je totiž potřeba ty učebnice přepsat - a dokonce se to, byť se značným zpožděním, i děje.

Zdravím - poota
P.S. Osobně se domnívám, že tu nejsi proto, že chceš přijít na něco nového :(

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

jak odučit kobylu žrát

Příspěvek od Akord »

poota píše:Dejme tomu, že magnet budeme zahřívat, tedy dodávat mu další energii, tentokrát tepelnou. Při dosažení určité teploty se nám magnetizmus ztratí, a to bez vrácení uložené "magnetické" energie. Tepelná energie v materiálu zůstává a můžeme ji opět odebrat.
Taky můžeme dotyčný magnet chemicky rozpustit, třeba v kyselině. Ta "energie" jaksi zmizí. Ověřovalo se to mnoha pokusy - a "energie" nikde - žádný rozdíl v chemikáliích, žádný rozdíl v teplotě, prostě magnet se choval naprosto stejně, jako "nemagnet".
Takže z tohoto hlediska to vůbec nevypadá jako prosté uložení nějaké "magnetické energie" do daného materiálu. Chová se to podle jiných pravidel.
Tohle proste není pravda, jde o výmysl. Není pravda, že magnet energii nevrátí. Kdo umí merit merné teplo, tak na to prijde, jsou i další souvislosti. Není pravda, že tahle energie zmizí. Mluvím zde za sebe, nepotrebuju nic dokazovat.

Musím pripomenout, že kohouti zápasí prý proto, že nemají pamet. Slepice prý mají s pametí také potíže proti jiným zvíratum. Rekl bych, že nekomu zde pameť vynechává, protože se veci vedou porád dokola, porád ty samé argumenty a protiargumenty, samozrejme i za mé účasti. Já si jen pamatuju, že jsem uvedl magnetizační energii neodym magnetu v hodnote 300kJ/m3. Srovnatelné s hustotu energie Pb akumulátoru. Bavme se radeji, zda tohle nekdo umí zpochybnit, tak, že to namerí. Jinak jde o dennodenní kokrhání. Furt nekdo umí zapomenout, že magnet se nabije jak namagnetováním, tak i odtažením k nemu pritaženého predmetu. Pružina delá co se týče mechanické energie totéž. Nabije se pri navíjení, a pak vybíjí a nabíjí pri hraní s ní. Balónek delá totéž. Kyvadlo také. S akumulátorem energie topit nejde, pokud jeden jeho vybíjecí cyklus nestačí na to topení. No a pak z čeho ho zase nabít. Proste ze vzduchu, kobyla by se možná presvedčit po pár dnech nechala.

aNONym
Zasloužilý člen
Dal: 8 poděkování

Re: jak odučit kobylu žrát

Příspěvek od aNONym »

I když mluvíš za sebe (a nemáš potřebu nic dokazovat), tak bys přesto k tomu mohl povědět něco víc. Záleží však pouze na tvém rozhodnutí. ;) Non

Podotýkám, že "jeden z našich" před léty dělal pokusy s rozpouštěním silných magnetů. Převedl do tekutého stavu dva naprosto stejné, z toho jeden originál "zmagnetovaný" + druhý již "magnetismu prostý" (zbaven pomocí C teploty). Měrné teplo měřit umí a rozdílů mezi nimi nezjistil. Můžeš k tomu prosím něco dodat? Třeba k oněm "dalším souvislostem"? Děkuji. :|

The fact that a new idea is ridiculed doesn't increase its likelihood of being eventually found to have merit. Most new ideas, even in science, fail, and are quietly swept under the rug of history - D.E.S.
Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

trafo

Příspěvek od Akord »

Záleží na použité analogii. Peter myslel nejspíš obyčejné trafo. Doplnil bych treba hysterezní motor. Ale otázka nebyla položena moc jednoznačne, takže i odpoveď je trochu predpokládaná.

Non: Kdyby si ten tvuj kamoš rozpočítal tech 300kJ/m3 na objem magnetu, který rozpustil, došlo by mu, v jaké presnosti musí to teplo merit.

poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Re: trafo

Příspěvek od poota »

Akord píše:Non: Kdyby si ten tvuj kamoš rozpočítal tech 300kJ/m3 na objem magnetu, který rozpustil, došlo by mu, v jaké presnosti musí to teplo merit.
Takže se to dá shrnout asi takto:
1. varianta - není vůbec žádný rozdíl, čili uložená energie = čistá 0
2. varianta - rozdíl je nepatrný, téměř neměřitelný, čili uložená energie = 0,00000téměř nic

Pro praktické využití se dá říci, že mezi oběma variantami téměř není rozdílu, takže se jedná spíš jenom o akademickou disputaci na dané téma.

Je to tak správně?

Zdravím - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Re: trafo

Příspěvek od martin11 »

se musím zapojit, protože mě napadla divná myšlenka.....
300kj /m3 ...potřeba energie na zmagnetisování....
ale, není těch 300kj/m3 jen prostředek k úpravě vnitřní struktury Fe. a ty vložené kj ve formě tepla, záření či čehokoli jiného v tom magmetu nezůstanou.
prostě podle karkulky....Fe se projde vedle energetického zdroje...a zmagnetuje. ta energie se zde neuloží../ není to setrvačník./ zrovna tak pružina nemá vloženou energii./ stočení drátu není vložení energie. Pružina se tá vyrobit i odlitím materialu do tvaru pružiny. a pruží.... :idea: co si experti myslí k této myšlence... :oops:
...jestli není jednoznačná odpověď , tak diskutujte. Rád se poučím, a myslím , že nejen já.myslím, že tady by měla začít úvaha na tema energie magnetů. :shock: ..m11 :lol:

... věřím, že se " TO " povede ......
Odpovědět

Zpět na „Vážně i nevážně o všem kolem nás“