Moderátor: rival
no...a co z toho pro nás vyplývá....hezký.....no a co ...max...MilMAX píše:co třeba tohle?? :
Máš pravdu. O 3 řády. Spočítal jsem to ještě jednou. Někde jsem nepřevedl kila na tuny, nebo obráceně. Takže v citovaném případě by muselo být 6762 ot/min. Pak by to bylo ekvivalentní. Hned mi to bylo divné, ale člověk po sobě hledá chybu těžko. Proto jsem žádal o znovuvýpočet. Mimochodem, naakumulovaná energie je 250 MJ (69,67 kWh). A pro zajímavost... obvodová rychlost 2549 km/h, odstředivá síla 500 MN.Akord píše:
Ilem: Ta energie v setrváku je podstatne nižší, myslím, že o více rádu.
Aj tak to by se mi stávat nemělo a sypu si popel na hlavu. Ta hustota mi samozřejmě vypadla. Ajajaj. Reviduji tedy celou záležitost na tepelnou kapacitu absolutní, ale stejně pod 3,5x nepůjdu. Tzn. písek naakumuluje víc až od cca 210-240°C. A dosáhnout takové teploty půjde téměř určitě v menším počtu případů než např. 80°C. Pan Šmíd se sice elegantně vypořádal se ztrátami z pískového zásobníku (tož tento argument stahuju), ale pořád zůstávají nároky na pořízení, provoz a prostor.Akord píše:Grafitový písek nemá tolikrát vyšší kapacitu, jak uvedl Tuco. Je to vytrženo z kontextu a ze správného použití pojmu merná tepelná kapacita.
Tak jsem se po tom díval, kola z vagonu by opravdu mohly být dobrý setrvačník. Kouknětě na tu hmotnost, průřez, průměr.Ilem píše: A co takhle kola z vagonu. Určitě se časem ojedou a dávají do šrotu. Mohlo by to být za cenu šrotu, v případě toho správného známeho i levněji. Ještě lepší by byly z lokomotivy