asi atyp. (Většina rad. ložisek drží dobře i v ax. směru). Kola mohou být i dvě na sobě...

Moderátor: rival
Obvodová rychlost 80m/s, prumer pres 15cm, to je tak asi 0.02kWh, tedy 25W po dobu hodiny, a ten 3kW motor by se musel rozbíhat asi 30sekund. Ale plným výkonem, nejenom do plných otáček naprázdno, co by trvalo asi víc než minutu. Je to zároveň indikace, že se energie v setrvačníku akumuluje. Bylo by ji pak nutné spotrebovat dríve, než za 5minut po akumulaci, aby to nesežraly ložiska, nebo to nejak rešit jinak.Jim68 píše:Ten válec měl tak dvanáct kilo. Myslím, že měl mezi 6ti a 10ti tisíci otáček
Hmotnosti jsem opsal od Ilemovy přílohy - první příspěvek. Nápravu bys musel upálit... Lehkémartin11 píše: 2...kdo má přístup ke kolům z vagonu....solo...1 kolo...ne celou osu....kolik váží 1 kolo...??....
3...jak si představujete sestavu.....hlavně mě zajímá....ten motor co to roztočí...a
Ilem píše:Kdopak to tu začal s tunovým setrvačníkem, nevíš Question Very Happy
..Zkus to třeba s tím kolem z auta - využiješ toho co dům dá. Ono to taky půjde..se ztrátama, ale v rámci exprimentu...Martin11 píše:...jooo...jááá...ale...!!!....to kolo by se umístilo na místo a napustila by se do něj voda.....a ne se jako ...cigoš do sběru....vláčet s tunovou...notabene činkou...jak bych udělal ložiska....???....no něco mě napadlo....vzít celý vagon..a položit ho na záda....nejlepší by byl 4 osák....já vím...s kolem z Tatry se také blbě manipuluje..ale přeci jen ...a nemuselo by to být tak velké kolo....pro začátek bych laboroval třeba s kolem, co mám doma ...z mýho ofrouda...myslím , že bych se na 200 kg dostal.... Shocked ....m11 Laughing
1. Obrázky jsou docela zajímavé a poučné. O gyrobusech vím dlouho, ale podobné obrázky jsem nevidel.spaceball píše:Dostatečně hmotný setrvačník může být "líný" (klidně vycpaný i olovem, ne že ne).
To Ti mohu nabídnout spoustu možností:Akord píše:3.Co by me zajímalo je bilance ztrát kola vagonu a hoblovacího válce.
Týkalo se to malých setrvačníků. Mezi vnější a vnitřní nákružek (drážka) bylo nalito olovo (myslím, že šlo o vložku - prefabrikát),Akord píše:Pripustil bych pouze určité variace materiálu z velmi pevných vláken "mírne" impregnovaných olovem za účelem zvetšení...
Už jsem se zmínil, ale zapadlo to někde vpředu. Setrvák dle obrázku - 1.5t, 10kWh a ujelo to 2 - 6km v závislosti na terénuJim68 píše:Ten setrvačníkobus je boží, ale nevím, jakou mohl mít bilanci energií. ..? Třeba dojezd na kWh dodanou...? Shocked