Akord píše:Nekteré odpovedi už odzneli. Berky to napsal dobre. Posypová sul, nebo i jiná prípadne vhodnejší sul nezlepší tepelnou kapacitu, ale umožní zvýšit bod varu vody podle koncentrace soli až o nekolik desitek stupňu, a tím zvýšit teplotní rozsah použití vody bez rizika vyvrení a zvýšení tlaku. Zvetší se i mrazovzdornost a vyvstane problém s vetší korozí. Písek, nebo šterk do vody myslím nemá opodstatnení a žádnou výhodu. Psal jsem o tepelných kapacitách 0.05 až 0.1kWh/kg, ne 0.05 až 0.01kWh/kg, možná šlo o preklep. Nepredpokládám, že by se akumulace pres tiosíran dala srovnávat s chemickou reakcí, možná nejakou slabší, držel jsem to i v ruce. Nečekal bych až by se kapacita tiosíranové krystalizace pohybovala nad asi 0.15kWh/kg, co je asi hranice fázových akumulací. Pokud se mýlím, budu rád až to nekdo zkoriguje. Jak už bylo psáno, duležitá je hlavne horní použitá teplota akumulátoru, zásadne ovlivňuje použitou akumulační látku.
Akorde, při čtení tvé odpovědi mě napadlo, že bys mohl vědět, nebo vědět, kde to zjistit, jaké je skupenské teplo varu solného roztoku. Marně po této informaci iž dost dlouho pátrám a jelikož nevlastním kalorimetr, ani mi v podstatě jiná možnost nezbývá. Otázku směřuji na Akorda, ale odpověď samozřejmě přijmu od kohokoli.
Pro úplnost na co to potřebuju. Všichni už asi ví, že dělám do tzv "studené fúze". Používá se tam 0,5 mol roztok NaCl, nebo K2CO3 Účinnost zatím počítám přes vypařené množství roztoku, ale možná mylně předpokládám, že skupenské teplo je stejné, jako u čisté vody. To by mohlo s výsledky dost zatočit.