Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Dávkování: Ivermectin - Fenbendazol - Mebendazol

Přestavba motoru Š120 na stirling

Moderátor: JiMi

Odpovědět
JiMi
Zasloužilý člen

Re: jo jo

Příspěvek od JiMi »

petr111 píše:To víš Akorde Ty, já a ještě možná pár lidí.

Já to tam hodil jako narážku na JiMiho práci, ale to pochopil zřejmě opravdu jen Akord.

Protože jinak jeho myšlenkový průjem ode zdi ke zdi chápat nemohu.

Jinak samozřejmě stirling je tepelné čerpadlo nad všechny TČ, pomocí něho lze dosáhnout teploty blízké absolutní nule, což jest také činěno.
Zdravím vespolek.
Díky za komentář k mé práci, konečně si člověk může udělat názor na to, jak je jeho činnost vnímána.

Jen k tomu ODEZDIKEZDIsmu. Předělávku bloku motoru na stirlinga jsem neopustil a neopustím, dokud naplno neoznámím výsledek. Buďto, že to jde, nebo že to nejde v amatérských podmínkách. Ty myšlenkové zvratky jsem si dovolil vyblít v okamžicích současného maximálního pracovního vytížení (i teď píšu z práce) a vyblil jsem je tu právě proto, že vím, že TČ a stirling prakticky jedno jsou. Proto jsem se ze svého pohledu zas až tak velkého prohřešku nedopustil.
Chtěl jsem jen uvažovat kousek dál, akorát se naopak dle mého názoru nikdo nechytil. Ale to zas alespoň pro mě není takový problém, abych se vyjadřoval k čemukoliv.

Jen jsem si myslel, že když už tady po fóru všichni pláčou, jak jim vysychají studny (pro TČ) a že nemají dostatečné průtoky ve vrtech, zdálo se mi to jako průchozí cesta, jímat teplo z okolí do chladiva v předimenzovaných výparnících (téměř samovolně) a teplo pro TČ z tohoto chladiva odebírat nějakým menším okruhem.
Jestli je rozdíl kopat 100m vrt s nejistým výsledkem nebo vytvořit předimenzovanou soustavu naplněnou chladivem, pak hoďte všichni, koho to pohoršilo, kamenem.

Já jenom viděl, že se diskuze v tomto směru nikdo nechytil, tak jsem ani dál nediskutoval.

Toť asi tak vše, a pokud tu svým průjmem fakt akorát sviním jinak perfektně čisté fórum, tak se omlouvám. Stačí jen říct. Jsem už velkej kluk a snesu i kritiku.
Buďte dobří.
JiMi

chiq
Zasloužilý člen
Dal: 2 poděkování
Dostal: 1 poděkování

Příspěvek od chiq »

Buď má človek rozum, alebo peniaze. Ak má oboje, zvyčajne nemá chuť niečo z doterajšieho stavu meniť (a tak aspoň kupuje "najmenej škodlivé" výrobky) Výnimky sa dajú spočítať na prstoch jednej ruky. Prečo to píšem?
JiMi píše:Jen jsem si myslel, že když už tady po fóru všichni pláčou, jak jim vysychají studny (pro TČ) a že nemají dostatečné průtoky ve vrtech, zdálo se mi to jako průchozí cesta, jímat teplo z okolí do chladiva v předimenzovaných výparnících (téměř samovolně) a teplo pro TČ z tohoto chladiva odebírat nějakým menším okruhem.
Jestli je rozdíl kopat 100m vrt s nejistým výsledkem nebo vytvořit předimenzovanou soustavu naplněnou chladivem, pak hoďte všichni, koho to pohoršilo, kamenem.
JiMi
JiMi je jeden z mála, ktorý vystihol, ako by sme mali pristupovať nielen k VE.

Môj životný názor vychádza z jediného (bohužiaľ masmédiami sprofanovaného) "Ži, a nechaj žiť". Využívaj prírodu, a neškoď jej. Odoberaj energiu, a neochudobňuj o ňu iných.

Som zástancom tepelných čerpadiel, ale odporcom hučiacich monštier na stenách bytov či balkónoch v panelákoch. Podobne vidím i TČ, ktoré čerpajú vodu zo studňových vrtov. Pripadá mi to veľmi necitlivé voči pitnej vode, ktorej je čím ďalej, tým väčší nedostatok. S každým vrtom totiž meníme hydrodynamické pomery v podloží, a povie vám to každý "laik" na dedine, že ak si sused vykope, navŕta či narazí novú studňu, zákonite poklesne voda v okolitých studniach. Je to spojitá sústava pitnej vody, zasahovať do nej len kvôli teplu je podľa mňa nezodpovedné.

Málokto zodvihne hlavu a pozrie sa na strechy domov. Ak človek postaví dom, oberie prírodu o "zastavanú plochu". Chceme bývať, chceme bývať v teple. Prečo okrem plochy domu si nárokujeme ešte aj na teplo z vody, či zo vzduchu? Myslím, že aj na tomto fóre boli prepočty potrebnej plochy bežných slnečných kolektorov na TUV či na kúrenie. Áno, slnečné kolektory majú malé % účinnosti. Pozrite sa však na strechu vlastého domu - koľko tam máte plochy k dispozícii? (anketná otázka: koľko % plochy striech budov sa využíva na kolektory?)
Okradnúť podzemnú vodu o jej teplo si budeme môcť dovoliť až vtedy, ak nám nebude stačiť teplo, ktoré sa bez úžitku odráža od striech domov.

Ak má niekto obavy o nosnosť už postaveného domu, nech pokorne skloní hlavu a pozrie sa pod nohy. Všetky cesty, chodníky, parkoviská, odstavné a manipulačné plochy pokrývajúce našu Zem ponúkajú ďalšie využitie. Len pri ich projektovaní treba počítať aj s umiestnením zemného horizontálneho kolektora. Ak je takáto plocha pokrytá asfaltom, v lete je to obrovský zdroj tepla, ktoré zatial opäť bez úžitku je odrazené do vzduchu.
Obrať vzduch o teplo si môžeme dovoliť až vtedy, ak ho našim pričinením nebudeme zbytočne zohrievať.

Ak sa nám podarí využiť teplo z plôch, ktoré sme my vytvorili a tým obrali o ne prírodu, potom si môžeme povedať, že sme pre prírodu urobili niečo užitočného. A sama príroda nám naplno otvorí dvere k VE.

Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

JiMi píše: Jen jsem si myslel, že když už tady po fóru všichni pláčou, jak jim vysychají studny (pro TČ) a že nemají dostatečné průtoky ve vrtech, zdálo se mi to jako průchozí cesta, jímat teplo z okolí do chladiva v předimenzovaných výparnících (téměř samovolně) a teplo pro TČ z tohoto chladiva odebírat nějakým menším okruhem.
JiMi
To co teď popisuješ se nazývá plošné kolektory a běžně se to používá. Znamená to ale rozkopat celou zahradu. A to dost velkou zahradu.
Předtím jsi ale psal něco v tom smyslu, že chceš plochou zvedat účinnost. To fakt nepůjde.
Jinak ti fandím, a přeju, aby se tvůj stirling minimálně po roztočení nezastavil. I to budu považovat za úspěch. Samozřejmě bude lepší, když se roztočí sám a budeš moct i odebírat nějaký nepatrný výkon ale to už považuju za utopii. Vydrž. Petr111 je chytrej kluk, ale trochu umírněnosti ve výrazech by mu neuškodilo.

"Dum spiro spero"
Ciceron
chiq
Zasloužilý člen

Příspěvek od chiq »

Ilem, ak uvažuješ plošný zemný kolektor, ako jediný zdroj tepla pre TUV, či klasické kúrenie, tak to je bsolútne nepostačujúce. Treba ho brať ako súčasť celého projektu - od zníženia strát cez zmenu zaužívaných systémov ohrevu TUV a kúrenia až po súčinnosť s inými alternatívnymi zdrojmi.

Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Příspěvek od Akord »

Chiq, dobre píšeš, ale vidím v tom istú nekonzistentnosť. Predstav si, že existuje VE, dokážeš si predstaviť, ako by s ňou ľudia naložili ? Horšie, než s TČ, si myslím.
Inak si od kolektorov v zime nič nesľubuj, stačí ísť na čísla. Chcelo by to riešiť niečo ako akumulácia leta na zimu. S tými studňami pre TČ súhlasím, považujem také riešenie za formu vandalizmu, ak tá voda ide von nešetrne za účelom tepla. Ludia vo všeobecnosti postavia megaobjekty s členitosťou ako chladiace rebrá na procesori, no a potom mudrujú nad TČ. Pár svetlých aplikačných výnimiek, ale priemer je nepríjemná divočina a stratová komercia.

chiq
Zasloužilý člen

Příspěvek od chiq »

Sústavný plnovýkonový ohrev kolektormi aj v zimnom období nie je možný, to je jasné. Preto vždy tvrdím, že ak sa majú využívať alternatívne zdroje, treba začať úpravou toho, pre čo ich potrebujeme - domy upraviť na energeticky pasívne, potom bude potreba 1/10 doterajšej energie na vykurovanie. Ak namiesto teplovodného použijeme vykurovanie vzduchom, môžme privádzaný vzduch predhrievať napr. potrubím v zemi, následne ohrevom v protibežnom tepelnom výmenníku a na výstupe takto predhriaty vzduch stačí doohrievať externým zdrojom skutočne malého výkonu. A na to stačí celoročne uskladňované teplo napr. aj zo slnečných či zemných kolektorov.
Veľa energie sa minie na chladenie a mrazenie potravín. Samozrejme, keď využívame neekonomické krabice, ktoré nadôvažok máme častokrát postavené vedľa radiátorov UK. Rodinné domy majú pritom veľkú výhodu v možnosti umiestniť napr. veľké mrazáky v suteréne. V kuchyni by potom stačila malá príručná chladnička. Začínam s podobnou stavbou v pivnici svojho domu - chcem využiť výparník z autoklimatizácie a chladič umiestniť ako malé vykurovacie teleso v dielničke. Neskôr by som to chcel celé poháňať Schaubergerom.
Veľké rezervy sú aj vo využívaní, či skôr v doterajšom vôbec nevyužívaní dažďovej vody.

...ale to je na dlhšiu debatu...

Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

chiq píše:Ilem, ak uvažuješ plošný zemný kolektor, ako jediný zdroj tepla pre TUV, či klasické kúrenie, tak to je bsolútne nepostačujúce. Treba ho brať ako súčasť celého projektu - od zníženia strát cez zmenu zaužívaných systémov ohrevu TUV a kúrenia až po súčinnosť s inými alternatívnymi zdrojmi.
Nevím, proč by to mělo být "absolútne nepostačujúce". Když budu mít dostatečnou plochu, udělám ti z baráku saunu. A spotřebuju u toho míň energie, než při klasickém topení. Ale máš pravdu, že nízkoenergetický dům a využívání ztrátových tepel je samozřejmě lepší.
Pokud uvažuješ o plošných zemních kolektorech, doporučuju prostudovat tuto prezentaci: http://www.butbn.cas.cz/kucerova/3_klim ... osfery.ppt
Hlavně na stránkách 12-16 se dozvíš, jak hluboko je máš zakopat. Například, že běžně užívaná hloubka 2,5m se hodí pro efektivní topení tak do listopadu.

"Dum spiro spero"
Ciceron
Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

chiq píše:Sústavný plnovýkonový ohrev kolektormi aj v zimnom období nie je možný, to je jasné. Preto vždy tvrdím, že ak sa majú využívať alternatívne zdroje, treba začať úpravou toho, pre čo ich potrebujeme - domy upraviť na energeticky pasívne, potom bude potreba 1/10 doterajšej energie na vykurovanie.
Pokud jsi bohatý, máš pravdu. Zkusil sis ale spočítat návratnost nákladů při zateplení domu nebo při použití TČ? Kupodivu návratnost zateplovacích systémů vychází mnohem delší. Ti, co mají hlouběji do kapsy se bohužel musí chovat ekonomicky. A použití slunečních kolektorů v našich zeměpisných šířkách je už opravdu jen kratochvíle. Ekonomická návratnost je daleko za životností kolektorů.

"Dum spiro spero"
Ciceron
Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Dík

Příspěvek od Ilem »

Tak tos mě teda rozesmál. Díky.

"Dum spiro spero"
Ciceron
Akord
Zasloužilý člen

Příspěvek od Akord »

Ilem píše:Nevím, proč by to mělo být "absolútne nepostačujúce". Když budu mít dostatečnou plochu, udělám ti z baráku saunu. A spotřebuju u toho míň energie, než při klasickém topení. Ale máš pravdu, že nízkoenergetický dům a využívání ztrátových tepel je samozřejmě lepší....
...Zkusil sis ale spočítat návratnost nákladů při zateplení domu nebo při použití TČ? Kupodivu návratnost zateplovacích systémů vychází mnohem delší.
Ale mnohem delší vychází životnost zateplení, s minimální údržbou(sem tam nejaký pták...nebo premrštený kosinus fí). Topení kolektory v zime vyžaduje obrovskou investici do plochy a akumulátoru.

Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

Akord píše:[ Topení kolektory v zime vyžaduje obrovskou investici do plochy a akumulátoru.
Nejdražší je bagr. Ty polyethylenový hadice jsou za pár kaček. Špatný je, když už máš na zahradě vzrostlý stromy, jako já.
Je pravda, že vím o jedný zahradě, kde šetřili na bagru - nemají to ani 2m hluboko, a u nich ještě leží sníh, když už ostatní sklízejí ředkvičky.

"Dum spiro spero"
Ciceron
Akord
Zasloužilý člen

Příspěvek od Akord »

Ilem píše:
Akord píše:[ Topení kolektory v zime vyžaduje obrovskou investici do plochy a akumulátoru.
Nejdražší je bagr. Ty polyethylenový hadice jsou za pár kaček. Špatný je, když už máš na zahradě vzrostlý stromy, jako já.
Je pravda, že vím o jedný zahradě, kde šetřili na bagru - nemají to ani 2m hluboko, a u nich ještě leží sníh, když už ostatní sklízejí ředkvičky.
To ano. Já byl ale nejednoznačný a myslel jsem puvodne plochu slunečních kolektoru na streše a akumulátor tepla v podobe treba cisterny naplnené nečím (reakce na príspevek od chiq), s tím, že v zime je slunce málo, no a protože já o koze a vy o voze, tak mi nešla do hlavy ta sauna(kosínus fí mi zatím sedel).

y

zemný kolektor

Příspěvek od y »

Zemný kolektor je super vec iba do príchodu prvej vysokej hladiny spodnej vody, kedy všetká akumulácia nenávratne odchádza. Využitie teploty tejto vody je však nemožné, lebo táto voda ako rýchlo prišla, tak rýchlo odišla. Pred stavbou kolektora som si zistil kolísanie hladiny spodnej vody. U nás je štrkové podložie. Každá silnejšia búrka dvíha hladinu rieky, atd. Je to iba akmulačná vlna v rieke, ani ju nepostrehnete. Ale teplo odnesie.

JiMi
Zasloužilý člen

Co je na to sračkovatýho ?

Příspěvek od JiMi »

petr111 píše:
JiMi píše:Nedá mi to spát.
Pár lidiček se tu už přiznalo, že si nějaké TČ postavili, proto bych se chtěl znovu zeptat.

Běžné TČ napočítané přesně na požadovaný výkon, s minimálním množstvím chladiva, maximalizací oběhu, dosahují COP (ano, je to takový divný COP teplo/elektrika) cca kolem 4.
Ale tak nějak v tom tuším zradu. Ve výparníku vytvoříme podtlak, aby se nám chladivo odpařilo co nejrychleji, s minimálním teplotním spádem, honem rychle to maximálně stlačit, abychom dostali nějaký ten využitelný teplotní skok. Pak teprve to drahé teplo odeberu, chladivo zkapalní, podtlak, výpar, stlačení........

Běžná chladiva mají výparnou teplotu -40,-30,-20. Z tohoto pohledu by i v průběhu celé zimy měly být schopný čerpat teplo. Jen tak. Prostě pustíte zkapalněný chladivo do výparníku, dáte tomu čas a dřív nebo pozdějc se i při -10 všechno odpaří. Ne díky podtlaku na sací straně kompresoru. Jen tak, prostým srovnáváním teplot.
Nehleďte teď na skutečnost, že 1 kg chladiva je za 500 Kč, že 2m2 mědi jsou za 4000 Kč. Mám dvacet výparníků vedle sebe ovívaných okolním vzduchem, ve kterých se samovolně odpařuje chladivo a odpařená složka přenáší ne 4° rozdílu na vstupu, ale v zimě 20° a v létě 40°.

Jak MALÝ výkon by mohl mít kompresor pro stejný tepelný výkon na výstupu ? Když to beru jen tak od boku a médiem bych mohl přenášet minimálně 5x více tepla, stačil by mi 5x slabší kompresor ?
Znamená to, že COP u takovýchto pasivních TČ může být klidně 20 a víc ?

A máte mě tu s mými otázkami zase.
JiMi
Promiň Ileme, ale myslím, že myšlenkový průjem je velmi umírněný výraz. O výše uvedeném příspěvku bych se odvážil klidně napsat, že je to sr....a. Holt jsem kluk upřímnej a jinej už nebudu. Autor takovýchto příspěvků by měl udělat trochu autocenzuru, jinak si o něm pak můžou ostatní myslet......no leccos.
Když jsem to četl, tak jsem si vzpomněl na jednoho lampasáka z vojny.....nezapomenutelný výrok : Soudruzi, za velké vlastenecké války dosahoval u sovětských dělostřelců kosínus fí hodnoty až 2,5......
Omlouvám se, cizí pošta se číst nemá, ale byl jsem lampasák, tak možná proto jsem takové hovado.
Tak zpět k mé otázce. Když vynechám ty sračky, tak jsem se nejspíš blbě ale ptal, jak je to s energetickou bilancí dodávanou do zařízení tepelného čerpadla ve dvou režimech ?

Jeden je normální tepelné čerpadlo, jak jej všichni známe a druhý je pouze hypotetická konstrukce, kde nechávám chladivo samovolně odpařit a teprve až se výparník natlakuje, tyto tepelnou energií nasycené páry proženu kompresorem. Pro kontinuální chod kompresoru jsem chtěl postavit vedle sebe několik výparníků. Napočítat to na provoz při venkovních -20 a v teplejším období budu prostě jen míň cyklovat výparníky.

Ano, je to sračka vylíhlá v mé hlavě bývalého lampasáka, a zatím jsem se dověděl akorát, že je to nejspíš jen myšlenkový průjem. Ale vzhledem ke své omezenosti (že si vůbec dovolím takovéto zvratky tu na fóru trousit) a trpělivosti, budu tu na veřejném fóru podobné zvratky trousit i nadále, buďto se časem odpověď dozvím nebo až budu ještě starší, ještě blbější a ještě bohatší, koupím si od pana Žeravíka stavebnici TČ a budu experimentovat sám, a odpověď se možná dovím taky. Třeba to TČ bude na odpis, nebo potom vyleju sud chladiva do kanálu, ale jak říkám, v té době už budu nesmírně bohatý, tak mi to bude jedno.

Ale pokračuju v průjmu.
Současná TČ mají sání kompresoru hned za výparníkem, akorát je tam hlídání s TEV, kterým kompresor vypínáme, abychom soustavu udrželi v pracovních podmínkách a teplo se mohlo do výparníku, potažmo média taky naakumulovat. Nemám doma tepelné čerpadlo, tak jen odposlouchané věci. Kompresor by měl zapínat maximálně 6x do hodiny a střídu zapnutí už nevím vůbec 1:1 nebo víc ? 1:3 ?
O co mi jde. V současnosti máme dík nabídce výrobců nadimenzovaná tepelná čerpadla tak, že ten přemotorovaný kompresor naši minimalizovanou dávku chladiva honí furt dokola tak rychle, že využíváme jen výparné skupenské teplo. Chápu, že to je největší efekt. Minimální teplotní rozdíl, a na tomto minimálním rozdílu energetický přenos. Ale pak tu máme ještě obyčejnou měrnou tepelnou kapacitu, která teda už dovoluje jenom aritmetické násobení tepla s každým neseným stupněm, ale té nevyužíváme vůbec. Navíc to skupenské teplo je takové ošizené, tím že nad výparníkem je podtlak.

Normálně vařím vodu v konvici třeba 5 minut. Udělejte nad tím podtlak, buble to za minutu a při 60-ti stupních. Je to stejné akumulované a přenesené teplo ? Já sračkopotič říkám, že není. A toto jsou dnešní tepelná čerpadla. Výkonným kompresorem honím (já tomu říkám chudé) páry, abych z nich vyrazil kýžené teplo.
A já bych se rád dobral k odpovědi, jakýže by mělo efekt nechat odpařit chladivo samovolně (bez toho podtlaku), tzn. využiju maximálně skupenské teplo a ještě to nechám ohřát třeba v zimě na -10 a ponesu i 20x měrnou tepelnou kapacitu a do kompresoru to půjde ne s podtlakem, ale s přetlakem (pamatujete, mám více hypotetických výparníků a nechávám je samovolně tlakovat). Pro stejný tepelný výkon na výstupu už teď ale ve svém hypotetickém kompresoru budu potřebovat menší výkon motoru, no a k tomu právě ta sračka směřovala.

Ještě že jsme na veřejném fóru a já se můžu ptát na co chci. Sice to znamená, že mi může kdo chce jak chce odpovědět, ale to mi neva. Třeba se dovím i něco užitečného.
Buďte dobří.
JiMi

Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Skupenské teplo

Příspěvek od Ilem »

Asi máš v něčem pravdu. Tady je definice skupenského tepla varu.:
Skupenské teplo varu (též skupenské teplo vypařování při teplotě varu nebo skupenské teplo výparné při teplotě varu) je (celkové) teplo, které přijme kapalina při přechodu v plyn během vypařování při teplotě varu (tedy při varu).

Skupenské teplo výparné je třeba určit ke každé teplotě zvlášť (vypařování může probíhat za libovolné teploty), zatímco skupenské teplo varu se určuje k teplotě varu (jedná se tedy o skupenské teplo výparné při teplotě varu).

Velikost skupenského tepla varu je pro stejnou látku stejná jako velikost skupenského tepla kondenzace.

Teplo, které přijme 1 kilogram látky se nazývá měrné skupenské teplo varu.

Zdroj- Wikipedia.
Naposledy upravil(a) Ilem dne pon 28 dub 2008 22:15, celkem upraveno 1 x.

"Dum spiro spero"
Ciceron
Odpovědět

Zpět na „Přestavba motoru Š120 na stirling“