Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Dávkování: Ivermectin - Fenbendazol - Mebendazol
Dávkování: Ivermectin - Fenbendazol - Mebendazol
Přestavba motoru Š120 na stirling
Moderátor: JiMi
-
- Zasloužilý člen
- Dostal: 7 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Pro Waldese
S tím setrvačníkem máš pravdu. Chod je velice nepravidelný a určitě by větší obvodová hmotnost prospěla. Ještě se podívám po nějakém prstenci z mosazi. Ten popsaný problém se netýká vlastního chodu stirlingu - ten je v pořádku. Ten popis se týká stavu, kdy začnu zahřívat studený motor na pracovní teplotu. Rozuměj motor je hermeticky uzavřený, teplota náplně 20 stupňů. Motor postavím na hrnek vařící vody, a ze spodu ho zahřeji na 90 stupňů. Vtom okamžiku začne stoupat vnitřní teplota plynu a tím i tlak. Pokud mám motor 100% těsný tak mi vlastně nemůže pracovat protože ten tlak vytlačí pracovní píst do horní úvrati a žádný pohyb přehaněče mi ho dolů nevrátí. To bych to musel chladit z horní strany na –70 abych udržel teplotu plynu uvnitř na těch 20 stupňích. Ty teploty střílím od boku. Hlavně jde o to, že ta chladná strana nikdy nebude tak chladná, aby udržela střední tlak v motoru jako před zahřátím.
V mém případě stav který tu popisuji díky netěsnosti netrvá dlouho, ale pokud bych udělal dokonale těsný stroj, asi bych s tím měl potíže a musel to řešit jak psal Akord. Píšu tu o tom hlavně proto, že jsem se s podobným jevem ještě u popisů stirlingů nesetkal a zajímalo mě co Vy na to.
PS. Nemáte někdo zkušenosti s odléváním mosazi. Tuhne mi to nějak rychle ve formě.
V mém případě stav který tu popisuji díky netěsnosti netrvá dlouho, ale pokud bych udělal dokonale těsný stroj, asi bych s tím měl potíže a musel to řešit jak psal Akord. Píšu tu o tom hlavně proto, že jsem se s podobným jevem ještě u popisů stirlingů nesetkal a zajímalo mě co Vy na to.
PS. Nemáte někdo zkušenosti s odléváním mosazi. Tuhne mi to nějak rychle ve formě.
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 5 poděkování
- Dostal: 28 poděkování
-
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Odlévání
Problémy mám s uzavřenou formou. Když jsem potřeboval odlít velký prstenec na setrvačník, tak jsem si vyfrézoval otevřenou formu ze siporexové tvárnice a výsledek byl perfektní. Teď potřebuji odlít něco uzavřeného a stále se nedaří. Formátovací hmotu mám od f. GRAPA s.r.o.Kutná Hora. Je to takový červeně zbarvený písek. Pravdou je, že na omak je proti siporexu dost studený a já formu nepředehřál - mám zatím jen narychlo udělaný rámeček ze dřeva tak se mi to nechtělo cpát nikam do pece. Odlévání je pro mě zatím věc neznámá tak budu vděčný za každou radu. Promiň JiMI že odbíhám od tématu – stirling. Ale občas potřebuji při práci i něco tvarově atypického a odlévání z hliníku nebo mosazi je jednou z alternativ jak to jednoduše získat. Pokud bude k odlévání víc připomínek tak to vyhodíme jinam do samostatného vlákna.
Re: Odlévání
Zdravím,JOVA píše:Promiň JiMI že odbíhám od tématu – stirling. Ale občas potřebuji při práci i něco tvarově atypického a odlévání z hliníku nebo mosazi je jednou z alternativ jak to jednoduše získat. Pokud bude k odlévání víc připomínek tak to vyhodíme jinam do samostatného vlákna.
v pohodě, něma problema.
Ne že bych to zrovna teď potřeboval, ale taková diskuze a info z ní plynoucí je k nezaplacení. Ani s tím vyhazováním do jiných vláken si nedělej starosti. My, co používáme funkci HLEDAT ani s tímto nemáme problém. Až vznikne slévárenské vlákno, prosím, to bude jiný kafe. Takto ostatně vzniklo i toto moje vlákno. Tak dlouho jsem někam kafral OF TOPPIC, až z toho vzniklo samostatné vlákno. To není nic proti ničemu. Až se tu s Akordem budete trápit a nabudete dojmu, že to je na vlastní seriál, odejdete sami a bez ptaní. Říkám, nevadí, SLÉVEJ, SLÉVEJ...
JiMi
Stirling
Jo, ještě k tomu točítku.
Pěkná prácička, a myslím, že i takto tě to musí strašně těšit.
Akord má velkou pravdu v tom, že u těchto zjednodušujících konstrukcí se vždycky něco nakope do pozadí a pak jdou ty všeobecné principy do háje. Tady je to právě ta náhrada mechanického pístu a převodů tou gumovou membránou. Ta, té hnací soustavě dává další moment volnosti, kterým se ty síly můžou realizovat (guma se vyvalí a nechce zpět). Možná by bylo jednodušší, než upouštět tlak, tak jenom roztočit ten setrvačník. Tím překonáš hrubou silou ty první (nepřekonatelné) momenty, stejně pak u běžícího stirlingu už nejsou zapotřebí, a pak už by to mělo běžet s carnotem, přičemž by měla pro přenos síly stačit ta mechanická tuhost gumy, a jen se zužitkovávají malé příspěvky přeměněné tepelné energie v mechanickou na udržení té rotace.
Ale prácička pěkná. Moc pěkná.
JiMi
Pěkná prácička, a myslím, že i takto tě to musí strašně těšit.
Akord má velkou pravdu v tom, že u těchto zjednodušujících konstrukcí se vždycky něco nakope do pozadí a pak jdou ty všeobecné principy do háje. Tady je to právě ta náhrada mechanického pístu a převodů tou gumovou membránou. Ta, té hnací soustavě dává další moment volnosti, kterým se ty síly můžou realizovat (guma se vyvalí a nechce zpět). Možná by bylo jednodušší, než upouštět tlak, tak jenom roztočit ten setrvačník. Tím překonáš hrubou silou ty první (nepřekonatelné) momenty, stejně pak u běžícího stirlingu už nejsou zapotřebí, a pak už by to mělo běžet s carnotem, přičemž by měla pro přenos síly stačit ta mechanická tuhost gumy, a jen se zužitkovávají malé příspěvky přeměněné tepelné energie v mechanickou na udržení té rotace.
Ale prácička pěkná. Moc pěkná.
JiMi
Stirling2
Pro JOVU:
kurňa, jak člověk stárne, tak na konci odstavce zapomíná, proč vůbec psal.
S tím zvětšením hmotnosti setrvačníku: pokud nezměníš konstrukci pístu (zůstaneš u gumové membrány), bude rozběh tvého točítka ještě horší. Jak jsem psal výše, pomož tomu ale rukou (to není nic trestuhodného) a následný chod by mohl být naopak rovnoměrnější a LEPŠÍ. Pokud ale zátěž nebude tak velká, (ne kvůli rotující mase, ale blbá gravitace a odstředivá síla nesymetrického odlitku a následné mechanické ztráty v ložiscích) že by ses místo rovnoměrného chodu, kdy příspěvek od carnota překoná mechanické ztráty, nedostal zase do bodu nula, takže to vidím spíš na trochu laborování, a přidávat závažíčka po kroužcích, a zkusit, co ještě ta guma dovolí.
To je můj laický pohled na to, co ti Akord popisuje důmyslným slovem. Sám vím, že než jsem mu byl schopen porozumět, chvilku to trvalo. Ale jinak je to lišák a má skoro ve všem pravdu.
JiMi
kurňa, jak člověk stárne, tak na konci odstavce zapomíná, proč vůbec psal.
S tím zvětšením hmotnosti setrvačníku: pokud nezměníš konstrukci pístu (zůstaneš u gumové membrány), bude rozběh tvého točítka ještě horší. Jak jsem psal výše, pomož tomu ale rukou (to není nic trestuhodného) a následný chod by mohl být naopak rovnoměrnější a LEPŠÍ. Pokud ale zátěž nebude tak velká, (ne kvůli rotující mase, ale blbá gravitace a odstředivá síla nesymetrického odlitku a následné mechanické ztráty v ložiscích) že by ses místo rovnoměrného chodu, kdy příspěvek od carnota překoná mechanické ztráty, nedostal zase do bodu nula, takže to vidím spíš na trochu laborování, a přidávat závažíčka po kroužcích, a zkusit, co ještě ta guma dovolí.
To je můj laický pohled na to, co ti Akord popisuje důmyslným slovem. Sám vím, že než jsem mu byl schopen porozumět, chvilku to trvalo. Ale jinak je to lišák a má skoro ve všem pravdu.
JiMi
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Dal: 71 poděkování
- Dostal: 349 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Odlévání
Manželka je zubní laborantka. Tam se to dělá takto: Vyrobíš budoucí odlitek z vosku. To jde lehce nahřátou kudlou. Na odlitku už musíš mít i nalévací otvor, který se potom odřízne.Pak to oblemcáš sádrou ze všech stran a ponoříš do sádry. Je dobrý s tím chvilku ťukat, aby vyběhly bublinky. Po ztuhnutí sádry to vrazíš do pece, aby se vypálil vosk. Ještě do horké formy naleješ taveninu. Ideální je, když lití pomůžeš ještě odstředivou silou. Dříve používali tzv. licí prak, dnes již mají licí přístroje, které půlku věcí udělají samy.JOVA píše:Problémy mám s uzavřenou formou. Když jsem potřeboval odlít velký prstenec na setrvačník, tak jsem si vyfrézoval otevřenou formu ze siporexové tvárnice a výsledek byl perfektní. Teď potřebuji odlít něco uzavřeného a stále se nedaří. Formátovací hmotu mám od f. GRAPA s.r.o.Kutná Hora. Je to takový červeně zbarvený písek. Pravdou je, že na omak je proti siporexu dost studený a já formu nepředehřál - mám zatím jen narychlo udělaný rámeček ze dřeva tak se mi to nechtělo cpát nikam do pece. Odlévání je pro mě zatím věc neznámá tak budu vděčný za každou radu. Promiň JiMI že odbíhám od tématu – stirling. Ale občas potřebuji při práci i něco tvarově atypického a odlévání z hliníku nebo mosazi je jednou z alternativ jak to jednoduše získat. Pokud bude k odlévání víc připomínek tak to vyhodíme jinam do samostatného vlákna.
"Dum spiro spero"
Ciceron
Ciceron
-
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Nedorozumění?
Každá vaše reakce na můj prvotní článek mě utvrzuje v tom, že se stále bavíme každý o něčem jiném. Můj stirling nemá problémy s rozběhem, ani s gumovou membránou, i ta hmotnost setrváku se dá skousnout, dokonce je i dovyvážen přilepenou podložkou. Ten základní problém je v tom, že studený motor má oproti motoru zahřátému na pracovní teplotu díky tomu rozdílu teplot jiný objem vnitřního plynu. A z toho vzniká ten počáteční přetlak na pracovní píst a nemožnost chodu motoru dokud se ten přetlak nesníží. Jestli je tam píst z gumy nebo železa je jedno. Prostě dokud to bude těsnit na 100% tak se to nerozeběhne.
Dík JiMi za svolení, večer sem vrhnu vše co o odlévání zatím vím a pak to skusíme probrat společně.
Dík JiMi za svolení, večer sem vrhnu vše co o odlévání zatím vím a pak to skusíme probrat společně.
Re: Nedorozumění?
V pohodě. Žádné nedorozumění není. To jen, že se bavíme nad fotkou a nedokonalým slovním popisem. kdybysme seděli zoči/voči, točítko před sebou, byla by to věc 30-ti vteřin.JOVA píše:Prostě dokud to bude těsnit na 100% tak se to nerozeběhne.
Ano, tušíš, že se se stirlingem a jeho teplotami, musíš dostat do jakéhosi pracovního rozpětí, a v tom to naladit. V tom to pak bude běhat. Samozřejmě stirling je velmi vhodné mít 100% těsný a i tak funguje. A funguje i za situací, kdy v horní úvrati má plyn 3 atm a ve spodní 2,5 atm. Pořád přetlak vůči okolí a přece se točí. Ale takto to můžeš měřit opravdu jen když to stojí. Takže snad vidíš, že žádné nedorozumění. Jen možná trošku nepochopení nad pár řádky textu. Ale vydrž, to se poddá.
Ano, u tvé konkrétní konstrukce by bylo nejvhodnější, aby ses se středním tlakem plynu při pracovních teplotách dostal někam kolem normálního atmosférického tlaku, protože jak píše Akord, pak je ti atmosféra protireakcí, proti které se ta práce může realizovat.
Ale stejně ti můžu jen závidět, že si ti točí alespoň CD.
JiMi
-
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Povzdech
Roztočit CD byla v podstatě otázka jednoho odpoledne. Jinak chápu tvůj povzdech. V dílně si stavím už třetím rokem tenhle stroječek. Při měřítku 1:3 to má skoro dva metry. A tak hračky typu stirling dělám až když si potřebuji odpočinout od kovařiny. 

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Re: Povzdech
Človíčku, že ty budeš jeden z těch, co je jich jak šafránu.JOVA píše:A tak hračky typu stirling dělám až když si potřebuji odpočinout od kovařiny.
Skoro aby se člověk styděl za to, s jakou fušeřinou se tu prezentuje.
Nu ništ.
Kovařina.... nedělal jsi někdy do peletovacích lisů ? Zajímala by mě jen ta část vlastní matrice. že to vyrobit jde a asi i v rozumných relacích, viz
http://www.kovonovak.cz/granule.html
ale právě na pokusy bych si představoval nějakou menší, s univerzální hřídelí, nepotřebuji pořizovat hned celou linku (i když malou).
To jen tak když se řekne kovařina.... našinec hned spřádá...
JiMi
-
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Kovařina
Já když si řeknu kovařina tak si předtavím tu hromadu nýtů, plocháčů a dalších elementů z kterých teť bouchám zadní kola. Bohužel do peletek nedělám.
O jaké fušeřině to píšeš? Sleduju tvůj vývoj a stavbu velice pozorně a obdivuji tvou nalajnovanou koncepci a preciznost s jakou k tomu přistupuješ. Sice si říkám, že ve výsledku to asi k ničemu stejně, jako můj parostroj moc nebude, ale přesto ti celou dobu držím palce ať to dotáhneš a budeš moct jednou zvolat “a přece se točí”.
O jaké fušeřině to píšeš? Sleduju tvůj vývoj a stavbu velice pozorně a obdivuji tvou nalajnovanou koncepci a preciznost s jakou k tomu přistupuješ. Sice si říkám, že ve výsledku to asi k ničemu stejně, jako můj parostroj moc nebude, ale přesto ti celou dobu držím palce ať to dotáhneš a budeš moct jednou zvolat “a přece se točí”.
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 5 poděkování
- Dostal: 28 poděkování
Všechno samé pozoruhodné a obdivuhodné veci.
Ale zpet k otázce, JOVA píšeš:
-Ten základní problém je v tom, že studený motor má oproti motoru zahřátému na pracovní teplotu díky tomu rozdílu teplot jiný objem vnitřního plynu.
=Pokud bych to bral doslova, tak je to zjevná chyba, objem pracovní náplne je pri stojícím motoru nezávislý na teplote, viz predešlý muj príspevek.
-A z toho vzniká ten počáteční přetlak na pracovní píst a nemožnost chodu motoru dokud se ten přetlak nesníží. Jestli je tam píst z gumy nebo železa je jedno.
=Jedno to není ani zdaleka, protože do gumy pokud podstatne pruží se muže akumulovat energie v nevhodný čas cyklu. Guma muže menit i objem o kterém se zmiňuješ, kdežto to železo ne.
-Prostě dokud to bude těsnit na 100% tak se to nerozeběhne.
=Je potreba hledat chybu jinde, protože tahle tesnost je jenom výhoda. Treba tuhost ojnice, setrvačník (časový vliv, nerovnomerný pohyb a časove špatne závislá tepelná výmena, zatím tipuju, možná i špatným smerem, musela bych to asi lépe videt, rekla ježibaba).
Ale zpet k otázce, JOVA píšeš:
-Ten základní problém je v tom, že studený motor má oproti motoru zahřátému na pracovní teplotu díky tomu rozdílu teplot jiný objem vnitřního plynu.
=Pokud bych to bral doslova, tak je to zjevná chyba, objem pracovní náplne je pri stojícím motoru nezávislý na teplote, viz predešlý muj príspevek.
-A z toho vzniká ten počáteční přetlak na pracovní píst a nemožnost chodu motoru dokud se ten přetlak nesníží. Jestli je tam píst z gumy nebo železa je jedno.
=Jedno to není ani zdaleka, protože do gumy pokud podstatne pruží se muže akumulovat energie v nevhodný čas cyklu. Guma muže menit i objem o kterém se zmiňuješ, kdežto to železo ne.
-Prostě dokud to bude těsnit na 100% tak se to nerozeběhne.
=Je potreba hledat chybu jinde, protože tahle tesnost je jenom výhoda. Treba tuhost ojnice, setrvačník (časový vliv, nerovnomerný pohyb a časove špatne závislá tepelná výmena, zatím tipuju, možná i špatným smerem, musela bych to asi lépe videt, rekla ježibaba).
-
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Odlévání
Připojuji něco málo o odlévání hliníku co jsem vydoloval z časopisu UDĚLEJ SI SÁM.
-
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
V chodu
Když se vám ty obrázky tak líbily připojuji i videa. Asi bych si měl nasypat trochu popelu na hlavu, sice to nechápu, ale chodí to při přetlaku i podtlaku. Musí se tomu pomoct při rozběhu, ale chodí to.
Že by pomohla Akordovo vysvětlení a domluva?
Tu ukázku "při přetlaku" jsem zastavil a pak postrčením zase roztočil. Samo se to v tomhle stavu nerozeběhne.

Že by pomohla Akordovo vysvětlení a domluva?

Tu ukázku "při přetlaku" jsem zastavil a pak postrčením zase roztočil. Samo se to v tomhle stavu nerozeběhne.