martin11 píše: do stravy jsem přidal
šrůtu šruchu zelnou a to opravdu hodně ........
ahoj Marťas, Ty "borduláku" jeden ...

...
... myslím, že za snížení hladiny cholesterolu může v Tvém případě nejen šrucha, ale svůj podíl ponese i kotvičník ...

...
... mmch: ... šruchu neboli portulák už konečně vzali "na milost" i v "i-Receptáři" (přestože info jsem jim posílal již před cca 5 roky) a to v článku:
Šrucha zelná, nenáročná, zdravá a chutná listová zelenina, kde je jedna nová vcelku zajímavá informace ...
citace: ...
"Šrucha je lahodnější odpoledne než ráno
Chuť šruchy je nakyslá, výrazná a může být mírně svíravá. Ostřejší a svíravé tóny způsobené kyselinou jablečnou jsou u šruchy výraznější ráno. V průběhu dne se kyselina jablečná metabolizuje, proto listy sbíráme při plném slunci v poledne nebo odpoledne, listy jsou jemnější a nasládlé." ...
... což z "chuťového hlediska" sice může býti přínosem, ale na druhou stranu je škoda připravovat se sběrem v odpoledních hodinách o přírodní zdroj kys. jablečné, kterážto působí jako ochrana proti řadě ischemických chorob a kardiovaskulárních onemocnění ... a rovněž blahodárně působí při vysokém krevním tlaku (hypertenzi), který snižuje ...
(poznámka pro Martina11: ... vybavuji si, žes onehdá zmínil, že trpíš arteriální hypotenzí a šrucha s Tebou slušně "zamávala", když ses jí jednou "nezřízeně přežral", tuším jsi jí na posezení spořádal skoro celý kilogram

...... takže s ohledem na výše popsané vlivy bys ji "ve víc než malém množství" (

) měl raději asi konzumovat pouze v pozdně odpoledních hodinách slunečných dnů ...

)
...

... Anri ...
-------------------
PeS: ... dovolil jsem si Ti citovaném příspěvku (i v těch ostatních předchozích ) opravit jméno rostlinky, aby případní čtenáři neměli zmatek v názvosloví (a snázeji se jim podařilo najít, o kterou že kytku se to vlastně jedná ...

) ...