akvarista píše:Ahoj Slávku!
Než vůbec vzniklo toto téma tak jsem si pořídil 5% jodovou tinkturu,protože jsem ji chtěl použít podle jednoho receptu na vymlácení bakterií a kvasinek ve střevech. Po vzniku tohoto tématu jsem ji začal užívat, protože mi přišlo zbytečné chodit ještě pro lugol a protože Jarda řikal že by to mělo fungovat taky,beru cca 0,1ml denně tj. 5mg jodu.No a musim říct že se skutečně něco děje ale nevim přesně jak pokračovat. Určitě se mi trochu zvedl tep a bývá nepravidelnější,po ránu cítím mírné úzkosti a k večeru zase tlačení do hlavy které jde po obou tepnách na krku,sem tam i mírné zaškrábání v krku a třes.Občas jsem rychlejší než jindy,občas pomalejší.Mimo tyto stavy se cítím fajn.Dá se ta tinktura použít i na test na zápěstí?
Otázka je zda pokračovat nebo zda se na to na čas vybodnout.Selen jsem objednal ale než dorazí tak dávám zatím paraořechy.
Díky!
Jo jinak stavy po Guyově formuli mě už přešly takže se asi něco porovnalo.
Nazdar, byl jsem týden bez netu, nový servis mi poslal vadný modem. Proto jsem poněkud zmizel.
K tomu Lugolu. Nevím co si kdo léčí a všechno je to partyzánština. Střílím z těžkého kulometu a piju 2x denně cca 66 mg (v lugolu) a pochroupu k tomu 1 až 2 tablety po 200 mcg selénu, podle toho, jak se mi krk ozývá, či ne. Míchám to s Guyovou formulí, vylepšenou taky o jód, a dohromady mi tedy jód vychází teoreticky na 142 až 155 mg denně, podle toho, kolik si zrovna odhadnu, že chci formule. Mám ji namíchanou (vzhledem k chlóru) na max 5 kapek 4x denně, ale bez arsenu to asi nedělá moc rozdíl a vemu i 10 kapek, protože si do nápoje stejně ještě láduju chlorid hořečnatý (5-10 kapek 2.5%), který dost HCl spotřebuje sám na sebe a její kyselost neutralizuje.
Nyní k té tinktuře. Podle literatury, ke které jsem se dostal já, jde o Lugol s tím rozdílem, že je jód a jodan draselný rozpuštěný v alkoholu. Jenže, býval to etylalkohol a dnes to prasata míchaj do isoprylu, což je pěknej sajrajt jedovatej nejen podle Huldy Clarcový. Jenže, koupil jsem tinkturu Kanadskou a ortodoxní a je v ní jenom jód bez draslíku v isoprylu. Takže, farmácie jde s dobou a staré informace nemusí dnes platit. Podívej se na nálepku, ta Ti musí uvádět, co v tom je. Ani Jarda ani já Ti to neřekneme. Na testování skvrnou je to fajn. Asi dokonce lepší než lugol, protože to líp smáčí kůži a dřív to uschne.
Něco se s užíváním jódu dít bude, ale pokračoval bych až s tím selénem, a to opatrně. 5 mg denně není NIC a jestli uř tohle s Tebou mele, máš ho zoufalý nedostatek. Padesát mg denně je velice obvyklá terapeutická dávka a to ortodoxní a prodává se to po těch 50 mg v relativně drahých pilulích na recept a to v Česku. Vím to, protože to dost dlouho brala matka na srovnání hormonálních nesrovnalostí a dala jí to doktorka, která měla rozum (až na ten selén).
Nejdříve si ošahat, na jaký poměr selénu a jódu Ti nejmíň štítná reaguje. U mně to vypadá na cca 140 mg jódu s cca 500 mcg selénu denně. Jenže, ono to bude alespoň ze začátku záležet na tom, čeho máš míň a jak si s tím jódem a selénem tělo zahospodaří taky pro potřeby jiných orgánů.
Jód beru už dost dlouho, ale ne v takových dávkách, to až teď, nějaké 3 neděle. Ještě před týdnem se mi skvrna vsákla do zápěstí během 2 hodin. Budu to muset zase přetestovat.
Co se týče chuti a vůně jódu, zabít vůni pokud vím nejde. Já jsem si na to dost rychle zvykl, na rozdíl od MMS-citronová, která se mi dnes už skrz krk nedostane. Nicméně pro ty, co s tím mají starost, zamíchal bych lugol do těstíčka s moukou, nechal uschnout a tím bych si nadělal pilule sám. Nějaká šikovná hospodyňka by mohla mít i lepší nápad. To není taková věda. Nicméně si myslím, že ve sklenici vody s dibínkem HCl je lepší kontrola vstřebatelnosti.
Takže takhle. Ahoj, Slávek.
Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.